Image Hosted by FileHive.com
By: alfahanum md yunus

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 1-Dec-2008 07:26 Email | Share | | Bookmark

 
 
 
View all 5 photos...


birthday event ni diadakan pada tiap2 hujung bulan bagi meraikan birthday anak anak yg lahir pada bulan tersebut.













Friday, 28-Nov-2008 02:58 Email | Share | | Bookmark

 
 
 
View all 5 photos...




resepi kek coklat ni dapat dari kawan masa zaman bekerja dulu...
bahan nye banyak sangat jadi kakak cuma buat setengah bahagian dari bahan resepi...

kek coklat

bahan A
2 ketul butter
2 cawan gula halus
8 biji telur
3 cawan tepung gandum ]
1 cawan serbuk koko ] ayak bersama
1 tsp baking powder ]
1 tsp esen vanila

bahan B
1 bar coklat masakan
1/2 cawan susu cair/susu segar
1 tbsp butter

cara
1. pukul gula dgn butter hingga kembang
2. tambah telur satu persatu
3. tambah esen vanila
4. tambah bahan2 yg di ayak
5. masuk dalam acuan dan bakar pada suhu 180'C selama 45 minit
6. cairkan bahan2 B di atas air mendidih
7. tuangkan atas kek yang telah masak



ayam masak lemak cili api ni terkenal dengan nama ayam masak ladang di kalangan keluarga kami...
kakak pun tak tau kenapa... mungkin masa dulu kebanyakan bahan2 yg di gunakan di ambil terus dari ladang tapi sekarang ni sume bahan beli je kat pasar...
tak ada resepi pun....

ayam masak lemak cili api

bahan
ayam di potong kecil
cili api
sedikit kunyit hidup
sedikit bawang merah
sedikit halia
sedikit lengkuas
serai
daun kunyit
santan
asam keping
garam secukup nya

cara
1. tumbuk/kisar cili api,kunyit hidup, bawang merah, halia, lengkuas
2. tumis sikit bahan2 kisar kemudian masukkan ayam
3. tambah santan, serai, daun kunyit, asam keping dan garam
*kalau malas kakak campurkan je sume bahan kacau sampai ayam masak







moussaka ni masakan greece... kakak belajar dikelas petronita kat sini...
di ajar oleh cikgu roza... yg memang pandai masak... terima kasih ye roza...

moussaka

bahan
2 biji terung - di potong bulat dan di goreng
3 biji tomato - di potong bulat
3 biji kentang - di potong bulat dan di goreng
2 ulas bawang putih - di cincang
1 biji tomato - di potong dadu
1/2 tin mushroom - di cincang
500g daging kisar
keju parut secukup nya
lada sulah, garam, gula, oregano kering secukup nya

bahan sos
1 tbsp butter
2 tbsp tepung gandum
500 ml susu segar
keju parut secukup nya
lada sulah, garam, gula secukup nya

cara membuat sos
1. panaskan periuk dan cairkan butter
2. masukkan tepung kacau hingga rata
3. terus masukkan susu sambil mengacau secepat mungkin supaya adunan tidak bergentel
4. dengan menggunakan api yg sederhana masukkan keju parut dan bahan perisa lain
5. kacau adunan hingga pekat

cara membuat moussaka
1. panaskan minyak tumis bawang putih sampai harum
2. masukkan daging kisar, mushroom, tomato, garam, gula dan lada sulah
3. kacau hingga daging masak tutup api kemudian tambah oregano
4. sapu mangkuk pembakar dgn butter.
5. susun terung, kentang, daging dan tomato secara berulang2 hingga habis
6. tuangkan sos dan tabur keju parut diatas nya
7. tutup dengan aluminium foil dan cucuk2 sedikit utk membuat lubang
8. bakar dalam oven pada suhu 180'C selama 30 minit
* boleh di makan bersama garlic bread
mengikut cikgu orang2 greece makan moussaka ni bersama nasi karot atau nasi brokoli




Monday, 24-Nov-2008 15:06 Email | Share | | Bookmark

 
 
 


antara karpet2 yg terdapat di jual di sini

















Thursday, 20-Nov-2008 12:05 Email | Share | | Bookmark

 
 
 
View all 6 photos...

mee hoon goreng ni biasa je..
bahan2 macam mee hoon goreng biasa cuma tak bubuh cili kakak bubuh lada hitam.


oleh kerana mee hoon tu tak pedas kakak buat lah kicap cili ni kalau suka pedas
cuma kicap bawang cili api dan limau nipis.


ikan kerapu masam manis
ikan ni besar sangat.. jadi kakak amek isi nye saje potong kecik2 salut tepung dan goreng..
pastu buat sos macam yg pernah kakak buat sebelum ni.. curah je atas ikan goreng tu


masak lemak labu
bubuh santan bawang merah ikan bilis daun kunyit dan labu.. masak sampai labu empuk


roti bawang
resepi sama je dgn roti yg kakak buat sebelum ni... sapu campuran telur dan butter diatas nye... tabur daun bawang yg di hiris


roti cheese
ni pun resepi yg same.. sebelum bakar sapu telur dan taburkan cheese


Sunday, 16-Nov-2008 06:39 Email | Share | | Bookmark

 
 
 
View all 6 photos...


OUTDOOR EDUCATION TRIP










AKTIVITI PETANG DI HARI CUTI












[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net