Image Hosted by FileHive.com
By: alfahanum md yunus

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  >  >>]    [Archive]
Friday, 16-May-2008 16:22 Email | Share | | Bookmark

sand storm 2008
sand storm 2006


Hari ni nak berkongsi pengalaman dgn kwn2 siber sume.
Nak cite pasal ribut pasir.
Ribut pasir selalu berlaku di sini. Ini yg baru2 ni, yg lepas2 tu tak amek gambar pulak.
Gambar2 ni di ambil dari balcony rumah kakak di tingkat satu dan dari bumbung bangunan.





Yg ni pulak pada tahun 2006. Ribut pasir yg paling besar masa kami ade di sini.
Tak teringat nak amek gambar masa tu.
Gambar2 ni kawan husband yg bagi.





Gambar yg paling bawah tu keadaan masa ribut pasir tu sampai di kawasan kite.
Keadaan angin yg kuat dan cuaca berubah mejadi oren, tapi tak lama.
Masa tu keadaan dlm rumah berjerebu.
Cermin di ruang tamu rumah kami bergegar, ee...takut jugak lah waktu tu.
Tapi keadaan pulih seperti biasa setelah ribut pasir tu berlalu.
Kalau ribut pasir yang kecik2 memang selalu, dah jadi perkara biasa pada kami.

Quote:
Zaiy ~ Mcm gambar yg last tu, pengalaman mula2 dulu mmg menakutkan tapi skrg dah biasa.
jasmeen ~ Boleh benapeh tapi benapeh dlm pasio le...
ida isk ~ Mmg tak boleh lupe..
soulha cairo ~ Mmg tak de hint2, tibe2 dtg, kdg2 tak sedar lansung. Org kat sini pun selamberr je..dah biase agaknye.
adzlin ~ dasyat oo...
ahmad syafiq akram ~ Mak Cik ni...bukan abang/kakak. Mula2 mak cik pun tak pandai amek gambar. Sekarang ni ok lah....dah boleh masuk fp.
nor ~ Same lah...kat sini habuk/debu tu mmg takleh elak. Dah tak kuase nak amek kisah.
pemancing ikan ~ Ambil gambar pasir/debu dibawa angin mmg lah boleh.
mamaFaMi ~ Semoga kami sentiasa dilindungi Allah.....amin..
masriyah ~ Ribut pasir yg kecil mcm gambar belah atas tu mmg selalu berlaku kat sini.


Thursday, 15-May-2008 18:46 Email | Share | | Bookmark

Roti Burger
Spagetti Goreng





Roti Burger (Burger Bun)

Bahan
(A)
400g tepung roti (kakak gune tepung gandum biase)
20g gula (2tbsp)
6g garam (1tsp)
1 tbsp tepung susu
2 tsp yis segera
(B)
250ml air
(C)
30g lelemak sayuran (shortening)

Cara
1. Adun (A) sehingga sebati. Campur (B) dan uli sehingga menjadi doh.
2. Tambah (C) dan uli doh sehingga lembut.
3. Biar ia naik selama 45 minit atau berganda saiznya.
4. Bahagikan doh menjadi 80g sebahagian. Bentukkan menjadi bebola dan letak di atas dulang pembakar yg telah di gris.
5. Biar ia menaik selama 15 minit. Kemudian ratakan sedikit dan biarkan ia menaik selama 30 minit.
6. Sapu dgn air dan tabur sedikit bijan ke permukaan.
7. Bakar pada suhu 190'C selama 12-15 minit.
8. Siap untuk di buat burger.
* Kakak tak ikut cara 1-3 sebab kakak gune bread maker, serupe je hasilnye.






Spagetti goreng ni sebenarnye tak ade resepi, biasenye kakak letak ape yg ade kat umah mase tu je.
Ape2 pun kakak bagitau lah bahan yang kakak gune dan cara memasaknye.

Spagetti Goreng

Bahan
250g Spagetti (rebus hingga lembut)
Udang
Karot
Capsicum (lada bangala hijau)
Tomato
Bawang besar ]
Bawang putih ] di cincang halus
Serbuk lada hitam
Garam
Minyak

Cara
1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah dan bawang putih.
2. Masukkan udang.
3. Tambah sayuran.
4. Tambah serbuk lada hitam dan garam.
5. Akhir sekali masukkan spagetti yg telah di rebus, kacau rata.
6. Siap di hidang.

Quote:
zaiy ~ kalau dah ade roti tu makan ngan ape pun boleh. Spagetti org malas tu...
umieaisyah ~ nampak je sedap kot.
big mamma ~ kat sini tak ade mee kuning, guna spagetti je. Pandai pun teke... kakak dok kat Khartoum, Sudan.
Jasmeen ~ daging kat kedai lagi..buat roti dulu..kesian die.....
azila ~ t kasih dtg berkunjung.
mamasya ~ t kasih...tak sangka mamasya sudi berkunjung ke fp kakak ni. Salam perkenalan gak utk mamasya.


Wednesday, 14-May-2008 16:38 Email | Share | | Bookmark

Tag




Macam mana MamaFaMi homework dah siap nih.
Boleh bagi markah tak.
Kalau ikut rules kena tag 7 orang lain kan.
Tapi mintak maaf lah ye kakak tak nak tag sesiapa pun.
Lagi pun rasanya kawan2 fp kakak semua dah kena tag.
Tak pe kan.....

Quote:
adzlin ~ perli ye...
zaiy ~ ade geng.....
sorry kakak delete entry lepas..isu sensitif tu..
jasmeen ~ mcm tau2 je tokey loundry tu ye
srsfeqah ~ tak pe...kalau dah suke masak tu adelah org yg nak makan nnt.
adzlin ~ adek......jgn kacau..ish
masriyah ~ cikgu suruh buat homework, kene lah buat cepat.
mamaFaMi ~ tolak markah pun tak pe.. janji pass


Sunday, 11-May-2008 18:26 Email | Share | | Bookmark

roti arab
salad
grill chicken
View all 12 photos...


Tengahari semalam kami sekeluarga makan di Restaurant Gad, kat bandar Khartoum ni,
Restoran ni baru gak di buka, jadi kami pun nak mencuba lah makanan kat situ.



Roti ni kakak pun tak tau namenye, roti arab lah kot.
Roti ni tak payah order pun, memang di beri....free..
Makan le berapa banyak yg boleh...


Yang lain2 ni kami order.
Grill chicken, ada kentang goreng dan hirisan tomato.


Fried pigeon ni kat dalam perutnye ada nasi.
Dlm pinggan tu sekali ada ape ke bende tu....nasi di gulung dgn daun anggur jeruk yg masam tu.
Tak perasan ape namenye dlm menu, lupa lak nak tengok.
Nnt lain kali kalau kakak gi makan kakak tengok betul2 menunye.


Salad ni ada cili jeruk, timun jeruk, tomato, karot, kentang, lobak yg warna merah tu, mayonis dan kacang yg dah di kisar.


Seafood rice ni pulak ada udang dan sotong.


Seafood soup ni pun ada udang dan sotong. Ikan pun ada.


Yang ni tak tau, kami tak order pun amek gambar je.
Rasanye dalam roti tu ada sayuran dan cheese.
Nampak mcm murtabak tapi mak...oi...besonye.
Mamat kat sebelah tu pun sibuk nak begambo.


Menu dan salad.


Kami order sepinggan je utk sejenis makanan, cuma grill chicken order 2 pinggan, takut tak cukup....
Tengah lapar waktu tu.
Boleh tahan juga rasa makanannye, tapi kan....tak sama ngan makanan tempat kite.
Selera melayu mana nak sama ngan selera arab.
Masa order rasa tak cukup je.
Bila dah makan......kenyang sangat....rasa mcm terlebih order pulak.
Lain kali tak boleh nih.....

Quote:
soulha.cairo ~ Skrg ni Khartoum dah ok, byk dah restoran2 tapi kebanyakannye org asing punya... Turki, Egypt, Syria. Mo'men pun dah ada kat sini. Restoran yg kakak pegi tu pun, restoran makanan Egypt. Makanan org sini yg akak tau daging bakar, shawerma. T kasih bagitau kakak nama2 makanan tu. Sue pandai bahasa arab yek. Kakak....tamam..syukran.... tu je yg tau.
MaDiHa ~ Kakak makan grill chicken, husband kakak yg nak makan pigeon tu. Cinnamon twist tu.... belajar memintal kat fp rinnchan.
umieaisyah ~ Ni yg nak cepat balik m'sia nih.
zaiy ~ Roti tu kalau makan saje pun dah kenyang. Nasi tu boleh tahan gak rasanye.
jasmeen ~ Nak tangkap pigeon pun guna jala ke. Teringin jugak nak tgk org menjala pigeon nih.
mamaFaMi ~ Mak oi...ingatkan budak sekolah je ada homework.
nor ~ Kite ni mane lah boleh makan roti je, mesti nak makan nasi kan..
masriyah ~ Kakak tak selalu makan luar sbb tak berape kene ngan selera kite. A..ah kakak tu..
mak lang ~ Salamat berkenalan.
srsfeqah ~ Sodaap....tapi dah tolobeh posan, tak laghek nak mengabehkannyo.
azue ~ Sedap gak masakan dorang. Manisan dorang.... mmg lah manis.....sesangat sampai tak boleh nak makan.
afiq ~ Kalau sedap nnt kite ajak ayah g lagi k..
adzlin ~ Nnt kite g lagi.
diba ~ T kasih.
big mamma ~ T kasih.
hanieliza ~ T kasih menjenguk ke fp saya yg tak setanding ngan fp liza tu.


Saturday, 10-May-2008 19:44 Email | Share | | Bookmark

Antara ahli yg turut serta
Antara ahli yg turut serta
Antara ahli yg turut serta
View all 7 photos...


Pada setiap hari khamis pagi kami akan berkumpul di salah sebuah rumah ahli untuk program tadarus.
Minggu ni di rumah harlina kawan kakak .
Biasanya tuan rumah akan menyediakan makanan untuk menjamu kawan2 yg datang dan kawan2 yg datang akan membawa sedikit kuih2 untuk di jamu bersama.
Tuan rumah menyediakan mee udang..sedap....dia ni memang pandai masak.
Kakak bawa shortbread pisang je..
Antara makanan yg tersedia.


Antara ahli-ahli yg turut serta.


Bersama ustazah setelah menjamu selera.




Quote:
srsfeqah ~ T kasih..mmg seronok..dpt menambahkan ilmu, jumpa kawan2 dan yg paling best dpt makan2
mama FaMi ~ T kasih 'Selamat Hari Ibu'
masriyah ~ T kasih 'Selamat Hari Ibu'
zaiy ~ Bila dah jumpa kwn2 mmg tak terasa duduk tempat org.
jasmeen ~ Bawak perut je pun tak perr...janji kite join majlis tu kan...
afiq ~ T kasih...mak syg afiq....
adzlin ~ T kasih... mak syg alin...


[<<  <  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net